Το 2007 υπογράφηκε σύμβαση υπηρεσιών μεταξύ του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων της Βουλγαρίας και της κοινοπραξίας της ADO ΑΕ με Ελληνικές και διεθνείς εταιρίες για το έργο: “Τεχνική Υποστήριξη για προετοιμασία μελλοντικών Διασυνοριακών προγραμμάτων μεταξύ Βουλγαρίας - Ελλάδος”.
Η Σύμβαση εντασσόταν στο πλαίσιο αναπτυξιακού προγράμματος με γενικό αντικείμενο την τεχνική υποστήριξη των Βουλγαρικών αρχών που συμμετείχαν στα όργανα Διασυνοριακής Συνεργασίας που δημιουργήθηκαν για την υλοποίηση του προγράμματος.
Το αντικείμενο της σύμβασης αφορούσε τα εξής:
- Τη δημιουργία ενός μηχανισμού για τον αποτελεσματικό προγραμματισμό και υλοποίηση των μελλοντικών διασυνοριακών προγραμμάτων μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας και την ενίσχυση οργάνων σε επίπεδο Κεντρικής Διοίκησης και Περιφερειών στο πλαίσιο απορρόφησης κονδυλίων από το μελλοντική χρηματοδότηση του ERDF.
- Την ανάπτυξη αποτελεσματικής τεχνική προετοιμασίας των έργων που εντάσσονται στο μελλοντικό διασυνοριακό πρόγραμμα χρηματοδότησης ERDF, εξασφαλίζοντας την ωριμότητα των δυνατοτήτων ανάληψης των ευθυνών κράτους μέλους της ΕΕ στους τομείς διασυνοριακής συνεργασίας και αυξημένων δυνατοτήτων απορρόφησης των αυξημένων κονδυλίων χρηματοδότησης της ΕΕ.
Το 2007, υπογράφηκε μια σύμβαση παροχής υπηρεσιών μεταξύ της Κεντρικής Μονάδας Χρηματοδότησης και Συμβάσεων του Υπουργείου Οικονομικών της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και της κοινοπραξίας της ADO ΑΕ με Ελληνικές και διεθνείς εταιρίες για το έργο: “Δημιουργία προγράμματος έργων για ένταξη στο Ταμείο Συνοχής – Δημιουργία Υπηρεσίας Ανάπτυξης Έργων για να προταθούν προς ένταξη στο ERDF”.
Ο γενικός στόχος του έργου ήταν η ενίσχυση της αποτελεσματικής απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Συνοχής της Ε.Ε. (ERDF) στους τομείς της «Ανταγωνιστικότητας» και των Δράσεων «Περιφερειακής Ανάπτυξης» που αφορούσαν μέτρα σχετικά με την περίοδο 2007 – 2013.
Τα αντικείμενα αυτής της σύμβασης είναι τα εξής:
- Η εκτέλεση ελέγχου επιλεξιμότητας της πρότασης έργου / φακέλου έργου της Φάσης 1 που προτείνεται από τον Ανάδοχο, ενίσχυση των δραστηριοτήτων τελικής επιλογής των προτάσεων ζωτικών έργων για παραπέρα ωρίμανση και απορρόφηση από το ΤΣ υπό την ηγεσία της Διαχειριστικής Αρχής Περιφερειακής Ανάπτυξης.
- Υποστήριξη για τη σύνταξη εγχειριδίου λειτουργίας για την βελτίωση της λειτουργικότητας της Υπηρεσίας Ανάπτυξης Έργων.
- Την ανάπτυξη των αρχικών προτάσεων σε ολοκληρωμένο φάκελο έργου που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα υποστηρικτικά στοιχεία και θα είναι ώριμο για υποστήριξη της ένταξης του στο Διαχειριστικό Πρόγραμμα Περιφερειακής Ανάπτυξης 2007 – 2013. Τα έντυπα υποβολής θα πρέπει να συνοδεύονται από όλα τα παραρτήματα, τις εγκρίσεις και τις άδειες όπως καθορίζονται για το συγκεκριμένο μέτρο του Ταμείου Συνοχής για την υποβολή προτάσεων.
- Την ενίσχυση δυνατότητας απορρόφησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων βελτιώνοντας τις διαχειριστικές τους ικανότητες τους καθώς και αυτές της προετοιμασίας έργων.
- Την δημιουργία αποτελεσματικών συστημάτων πληροφόρησης και επικοινωνίας μεταξύ των παραγόντων που συμμετέχουν στην υλοποίηση του προγράμματος (μικρομεσαίες επιχειρήσεις – τελικοί αποδέκτες / χρήστες του Επιχειρησιακού Προγράμματος, εκπαιδευτές, Ενδιάμεσες Υπηρεσίες και η Διαχειριστική Αρχή)
- Την προώθηση και ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων στο επίπεδο λειτουργίας των έργων.
Η ADO AE, ως μέλος της κοινοπραξίας «ΑΘΛΗΣΙΣ 2004» αποτελούμενης από τρεις Ελληνικές εταιρείες, υπέγραψε σύμβαση με το ΥΠΠΟ/ΓΓΟΑ για την παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου Παρακολούθησης των Τεχνικών Έργων που εντάσσονται στο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ 2004» και εκείνων που επισπεύδονται λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων στις τέσσερις Ολυμπιακές Πόλεις, στην Αρχαία Ολυμπία και την Ηγουμενίτσα, καθώς και στα έργα των Υπο-προγραμμάτων: Δίκτυο Προ-ολυμπιακών Προπονητηρίων και Δίκτυο Προπονητηρίων.
Η σύμβαση υπεγράφη το 2003, ο προϋπολογισμός της ανέρχονταν στο ποσό των € 1.628.477. Το ποσοστό συμμετοχής της ADO AE στην Κοινοπραξία, της οποίας έχει και τη διαχείριση, είναι 40%.
Στα πλαίσια του έργου του Συμβούλου περιλαμβάνονται οι εξής ομάδες υπηρεσιών:
- Υπηρεσίες παρακολούθησης και εποπτείας χρονοδιαγραμμάτων και προδιαγραφών των έργων, όπως αυτές αποτυπώνονται στα εγκεκριμένα τεχνικά δελτία των έργων.
- Υπηρεσίες υποστήριξης του ΥΠΠΟ/ΓΓΟΑ, οι οποίες αναλύονται επί μέρους σε παροχή συμβουλών επί όλων των θεμάτων των συμβάσεων, επιλογή ειδικών συμβούλων, επισκέψεις στα κυριότερα έργα, τακτικές αναφορές προόδου, διοικητική υποστήριξη ΥΠΠΟ/ΓΓΟΑ, κ.α.
Το «Ειδικό Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα για τα Διαρθρωτικά Ταμεία στη Βουλγαρία – Παράμετρος Δομικής Οργάνωσης (SPP-IB/TA)» αποτελεί ένα Έργο Τεχνικής Υποστήριξης της Βουλγαρίας προκειμένου να εφαρμόσει και να διαχειριστεί τους τρεις διαθέσιμους χρηματοδοτικούς φορείς προένταξης (PHARE, ISPA και SAPARD) και να αποκτήσει την απαιτούμενη τεχνογνωσία, που θα την βοηθήσει να ωφεληθεί από τα Διαρθρωτικά Ταμεία Συνοχής μετά την ένταξή της στην ΕΕ.
Στα πλαίσια του έργου,αναπτύχθηκαν έξι Περιφερειακά Αναπτυξιακά Προγράμματα που θα οδηγούσαν στο Ενιαίο Περιφερειακό Λειτουργικό Πρόγραμμα και παρασχέθηκε σημαντική συμβουλευτική υποστήριξηγια τις αναθεωρήσεις του Εθνικού Σχεδίου Οικονομικής Ανάπτυξης και την εκ των προτέρων αξιολόγηση του Εθνικού Σχεδίου Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης (2000-2001).
Τεχνικοί Σύμβουλοι για το έργο «Επικοινωνιακή Στρατηγική, Σχέδιο Δράσης και Εφαρμογή Προτάσεων Δημοσιότητας για τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης». Οι παρεχόμενες υπηρεσίες συμβούλου είχαν ως στόχο να μεταδώσουν στον επικοινωνιακό σύμβουλο την τεχνογνωσία και την εμπειρία των ΠΕΠ στις παραπάνω περιφέρειες (1998).
Ειδικός Σύμβουλος για τις προδιαγραφές διαδικασιών εφαρμογής για έργα περιλαμβανόμενα στα Κοινοτικά Προγράμματα όπως Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, Κοινοτικές Πρωτοβουλίες, Ταμείο Συνοχής, Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων και Ιδιωτικές Επενδύσεις για το ΥΠΕΘΟ (1996).
Η ADO AE ως επικεφαλής κοινοπραξίας τριών Ελληνικών εταιρειών εκπόνησε την τεχνική και οικονομική διαχείριση των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) για την Περιφέρεια Αττικής (Αθήνα), με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηση της χρηματοδότησης του πρώτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης από την ΕΕ. Το έργο περιλάμβανε τον τεχνικό έλεγχο και παρακολούθηση 1.200 έργων, την αναβάθμιση λογισμικού και την αποτίμηση και επαναδόμηση του προγράμματος, στοχεύοντας στην επιτυχή ολοκλήρωση των έργων (Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, 1992-1995).